Oscypek to doskonale znany wszystkim przysmak z Podhala. Niegdyś był daniem luksusowym, podawanym na szczególne okazje. Tradycja jego wytwarzania sięga XIV wieku i kultywowana jest po dziś dzień. Sam proces tworzenia tego owczego sera jest dość żmudny ale możemy zaznajomić się z nim osobiście wybierając się na Szlak Oscypkowy.
Goście Villa Fiore mogą uniknąć pułapek kulinarnych zgłaszając nam chęć nabycia tradycyjnej regionalnej żywności. Z przyjemnością skierujemy do sprawdzonych bacówek gdzie będzie można spróbować owczych serów.
Wędrując pomiędzy bacówkami nie tylko zaopatrzymy się w oryginalny wyrób ale też będziemy mogli zobaczyć na własne oczy jak się ów rarytas wyrabia. W Szlaku oscypkowym biorą udział bacówki z następujących miejscowości:
- Biały Dunajec
- Zubrzyca Górna
- Zawoja
- Nowy Targ
- Kraków
- Leśnica
- Szaflary
- Poronin
- Zakopane
- Kościelisko
- Bukowina Tatrzańska
- Białka Tatrzańska
- Hala Wojkowa
- Czorsztyn
- Konina
- Nowy Sącz
- Jaworki

Jak i gdzie kupić prawdziwy oscypek?
Owcze sery to jedna z wizytówek Podhala. Stąd też stragany z "oscypkami" napotkamy wszędzie tam gdzie pojawiają się turyści...
Sezon na prawdziwe góralskie, owcze sery zaczyna się w maju (potrwa do września). Jednak czy odwiedzający nasze strony kupują na przydrożnych straganach prawdziwy, tradycyjny góralski ser? Zazwyczaj nie. Sposobów podrabiania oscypków jest sporo a przeciętny turysta nie mający możliwości porównania smaków zadawala się tym co wcisną mu sezonowi sprzedawcy...
Goście Villa Fiore mogą z łatwością uniknąć takich pułapek kulinarnych zgłaszając nam chęć nabycia tradycyjnej regionalnej żywności. Z przyjemnością skierujemy do sprawdzonych bacówek gdzie będzie można spróbować owczych serów. Poradzimy również przy zakupie innych regionalnych produktów. Zapraszamy na wiosenny i letni wypoczynek do Białego Dunajca - i naszej Villi Fiore :)